miercuri, 5 iulie 2017

Războiul pentru controlul DNA, într-o nouă fază



Că tot a fost Ziua Justiției, am găsit un motto interesant:


Aplicarea legii nu înseamnă în mod automat, justiție (dreptate), mai ales când legea e instabilă, incoerentă, particulară (ca în România și multe țări în tranziție). Respectând absolut tot ceea ce e stipulat în lege (legal formalism) poate duce chiar la nedreptate.



Atacul din interior

Prima săptămână din luna lui Cuptor se poate spune că a fost săptămâna războiului pentru controlul instituțiilor anticorupție, în România controlată politic de Armata roșie a ayatolahhului cu mustață. Armată roșie care, între două bâze în partid și un simulacru dublu de guvernare, își mai reglează conturile interne și le trage câte un șut pe scările pesediste indezirabililor care ies din cuvântul Tătucăi.

Cu toate acestea, între două guverne de aceeași culoare, aparent diferite, Armata roșie și-a intensificat lupta  împotriva coșmarului DNA și a dușmanului Kovesi. De asemenea, a deschis front de luptă și contra procurorului șef Lazăr, de la Parchetul General, aliat al Codruței, care deranjează penalii din ce în ce mai mult.

Capul de berbece s-a dovedit a fi reconfirmatul ministru al Justiției, Tudorel, aparent neînregimentat partidic, tehnocratul care, în renegatul Guvern Grindeanu, a dezamăgit așteptările penalilor la putere. Păstrat la cârma Ministerului Justiției, pare că acesta și-a învățat lecția și a trecut la atac. A anunțat public că a venit vremea clarificărilor în privința managementului la DNA și că va lua măsurile ce se impun. 

Concret, actualul ministru al Justiției a trimis controlul Inspecției Judiciare la DNA și la Parchetul General, sub pretextul necesității evaluării, analizării și eficientizării celor două instituții de forță, sperietoare ale penalilor indiferent de culoarea politică a acestora. Cu această dovadă de  schimbare de macaz, în actualul guvern, ministrul Tudorel a dat un semnal către statul major al Armatei roșii că își va îndeplini sarcinile. Ca să fie mai credibil, demnitarul a aruncat opiniei publice sintagma că trebuie acționat împotriva justiției selective.

În primă instanță, măsurile dure anunțate de ministrul Justiției au inflamat opinia publică, împărțită în două tabere: pro și anti DNA. De asemenea, și-au anunțat puncte de vedere organizațiile profesionale din domeniul Justiției, nuanțându-și mai mult sau mai puțin opiniile, sub pretextul respectării legii. 

Aparent, nederanjată de atacurile la adresa sa și de prohodul cântat de penalii cu ștaif și praf politic pe ei, șefa DNA, care a câștigat o primă bătălie la CSM, cu cei doi procurori a căror revocare a solicitat-o, acuzați de lipsă de integritate, Laura Codruța Kovesi a acceptat controlul, declarând că așteaptă CSM-ul să verifice instituția anticorupție. Pe de altă parte, șeful Parchetului General, Augustin Lazăr, a acuzat atacurile tot mai puternice venite din partea unor canale media.

În plin și aprig război pentru controlul DNA, care se pare că a început să fie atacată din interior, dacă din exteriorul instituției nu au fost șanse să fie preluată de către penali, ca simpli cetățeni, putem să punem o întrebare extrem de importantă:

-Alături de Parchetul General și DNA, oare, nu trebuie făcute verificări, analize, curățenie și în alte instituții ca de exemplu: CSM, Inspecția Judiciară, ANI, DIICOT, Poliția Română și chiar CCR, evaluate, recredibilizate și sprijinite printr-un nou restart în spiritul legii și al obiectivității?

În focul luptei, au ieșit în stradă, în fața DNA manifestanți, demnitari ai puterii actuale, acționând împotriva procurorului șef Laura Codruța Kovesi, în apărarea căreia s-au anunțat acțiuni ale simpatizanților, adversarii penalilor.

Între timp, fără nici o legătură cu războiul pentru controlul DNA, am aflat că marele condamnat Dan Voiculescu a primit o decizie de eliberare din închisoare, fără însă ca prejudiciul adus de acesta să fie recuperat.

Iar în plan politic, opiniei publice naive i s-a livrat chifteaua că actualul premier Tudose, a ajuns deja la cuțite cu ayatolahhul roșu care la pus șef al Guvernului, momeală mușcată pe nemestecate și propagată la greu de guguștiucii din presă.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu