joi, 14 decembrie 2017

Sincope criminale la ordinea zilei

În România, nu se iau măsuri până nu mor oameni nevinovați

În România, pe zi ce trece, constatăm că mediul public devine tot mai periculos, mai nesigur, din păcate chiar mortal pentru oameni nevinovați.

În ultimul timp, se înregistrează o creștere alarmantă a gradului de violență fizică și verbală în spațiul public, pe străzi, în instituții, în școli, piețe, mijloace de transport și în multe alte locuri unde cetățenii ar trebui să fie în siguranță, să li se asigure o securitate firească din partea autorităților plătite și menite să-și facă treaba în slujba societății.

Dar, din păcate la noi în țară întâi trebuie să se întâmple tragedii, să avem pierderi de vieți omenești, să se facă scandal, să se ia atitudine, chiar să iasă lumea în stradă pentru ca autoritățile să-și facă treaba. Și avem exemple destule în acest sens : au trebuit să moară oameni mușcați de câini pentru a rezolva problema câinilor fără stăpâni ; a trebuit să avem zeci de victime arse într-un club pentru a fi adusă în legalitate funcționarea cluburilor de distracții ; a trebuit să se întâmple nenorocirea de la metrou pentru ca poliția și autoritățile să poată interveni și, sperăm, să se poată asigura securitatea milioanelor de cetățeni care folosesc acest mijloc de transport în comun.

Exemplele ar putea continua.

Întrebarea fără răspuns este - De ce trebuie să se întâmple mai  întâi tragedii ca abia, apoi să se poată lua măsuri pentru rezolvarea unor probleme grave ?

Firesc, normal ar trebui ca măsurile să fie luate dinainte, pentru prevenirea pericolelor și evitarea nenorocirilor. La noi, aceste măsuri nu se iau dinainte, mor oameni și nimeni nu plătește pentru că autoritățile nu și-au făcut treaba.

Autoritățile, complice la proliferarea pericolelor publice

Mai rău este că pe lângă neimplicarea, lipsa de profesionalism și incompetență, autoritățile sunt și complice la creșterea gradului de pericol și nesiguranță publice.

Zilnic, aflăm știri despre violențe în școli, consecință a faptului că autoritățile din domeniu nu au adoptat dinainte măsuri de prevenție. Dimpotrivă, prin neasigurarea unităților de învățământ și a zonelor adiacente acestora, au crescut riscurile și nesiguranța pentru elevi. Administrațiile locale preferă să folosească poliția locală din subordine, dându-i printre altele, sarcini de ”importanță” și mare interes, cum ar fi alergarea babelor care vând verdeață pe trotuare sau paza unor garduri desenate, cum se întâmplă în Capitală.

În mijloacele de transport bucureștene de exemplu, era o vreme când funcționau camere de luat vederi pentru siguranța călătorilor. Acum nu mai merg nici mijloacele de transport cum trebuie și nici mijloacele de supraveghere video.

Mai grav ! De câteva săptămâni, ministrul justiției a deschis larg porțile pușcăriilor, eliberând înainte de termen, mii de infractori, care sporesc gradul de nesiguranță al societății. Unii dintre ei, în libertate, au comis deja alte infracțiuni. În prezent, eliberările pușcăriașilor continuă, la fel ca și noile acte infracționale comise de unii dintre aceștia.

Zilele acestea, opinia publică a aflat îngrozită de crima de la metrou, constatând că nebunii criminali circulă liberi printre noi, punând în pericol și chiar luând vieți nevinovate.

Aflăm, cu indignare, că tragedia de la metrou putea fi evitată foarte ușor dacă autoritățile și-ar fi făcut treaba la timp!!! De ce nu și-a făcut poliția treaba prompt și profesionist, mai ales că a fost alertată înainte, cum nu și-o face nici în alte locuri publice, în alte instituții și pe stradă ???

 "Un şoc pentru toţi. În 45 de minute am sunat la 112. Şi 112 m-a trimis la Costin Georgian să investighez eu, ca părinte. E posibil aşa ceva? (...) Am spus la 112 că fata a fost împinsă intenţionat în faţa metroului, iar doamna de acolo mi-a spus să merg la metrou, că au poliţia lor (...) Trebuia să verifice imediat, să vadă că sunt om serios (...) Ce pierdeau? 10 litri de motorină, timpul a zece poliţişti, dar poate că salvau nişte vieţi", a afirmat tatăl tinerei care s-a salvat în stația de metrou Costin Georgian, cu câteva ore înainte de producerea celui de-al doilea eveniment, soldat cu moartea unei tinere , la stația Dristor, împinsă intenționat în fața metroului.

E o anchetă în derulare, n-aş vrea să mă pronunţ eu acum, la cald, însă din ceea ce am văzut eu, poliţiştii, din momentul când au fost sesizaţi – se cunoaşte deja că a fost o oarecare sincopă după apelul pe 112, dar de la ora 17.15, când au fost sesizaţi şi au început procedura de audiere, eu cred că este destul de justificată această prezentare a procedurilor”, a declarat nonșalant, ministrul de Interne, Carmen Dan, care acum câteva săptămâni s-a plâns că cineva ia pus microfoane în casă.

Șeful Poliției Capitalei, a declarat în conferință de presă că Poliția a acționat în cel mai profesionist mod și că nu a primit nici un apel de la 112, în cazul de la metrou!!!

Acum câteva zile, s-au înregistrat violențe în Piața Victoriei, iar cu câtva timp înainte, în aceeași zonă de proteste, jandarmii au intrat cu caii în mulțime, astfel producând tensiuni între protestatari și forțele de ordine!!! Se putea întâmpla o nenorocire.

Pe lângă violențele fizice, ce să mai spunem de violențele verbale care se întâmplă la tot pasul. În ultimele zile, violențele verbale au fost la ordinea zilei în cel mai democratic for al țării, în Parlament, unde aleșii le-au provocat în detrimentul dezbaterilor, ca argumente puternice în susținerea opiniei proprii. După cum merg lucrurile în Parlament, dacă prostia și nesimțirea unor aleși vor continua să ia locul rațiunii, decenței și bunului simț, în curând legile vor fi adoptate cu pumnii și picioarele.

După cum vedem, violența nu este "o sincopă", ci este un fenomen alarmant ce proliferează cu viteză, la care autoritățile, dar și cetățenii au partea lor de responsabilitate.


Asta e din ciclul: Nu facem nimic până nu mor câțiva nevinovați... De ce să ne deranjăm?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:
RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!

Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu