joi, 19 aprilie 2018

Alba/neagra în țara lui Roșu Vodă


”Nu cerceta aceste legi, că ești nebun de le-nțelegi!”


Trăim evenimente cotidiene din viața politică-socială-economică-culturală a societății românești de astăzi și aproape că nu mai știm în ce dimensiune trăim. Pare că jucăm perpetuu o alba/neagra cu viața noastră, un fel de ”Care are, care n-are, care-i aia marcatoare?” Dacă n-ar fi vorba de viața noastră, ar putea fi amuzant. Dar nu este.

Ceea ce se întâmplă acum în România, pe toate planurile, este nu doar fascinant, ci dramatic, pe alocuri comico-tragic. Toată lumea se ceartă cu toată lumea! Fiecare țipă cât îl țin bojogii, că doar el are dreptate absolută. Ăi de guvernează strigă că fac totul pentru popor, în timp ce potrivnicii din popor urlă, -”Hoții, hoții!”-arătând cu degetul spre putregaiul puterii. Regulile, legile, normele făcute cu dedicație, sunt valabile doar pentru unii și trebuie respectate, discreționar, numai de o parte dintre români. În funcție de interese. Cei care au pâinea și cuțitul împart cașcavalul și dreptatea, iar restul lumii trebuie să se supună.

Țara ne vrea proști, iar noi trebuie să fim patrioți verzi, să nu o vindem, doar să o lăsăm furată și să murim patriotic pentru ea!

Statul de drept ba e consolidat, ba este slăbit. Justiția nu mai este de mult fată mare, cu toate acestea toți vor să o aibă, să fie a lor, să o tăvălească după pofte. Și tinde să devină o justiție atipică, cu scăpări de infractori, cu despăgubiri materiale către condamnați. Pare că s-a întors balanța cu fundul în sus! Sănătatea ba e premiată la Cotroceni, ba trage să moară, ba are salarii mărite, ba iese în stradă că li-au tăiat salariile angajaților din domeniu. Pacienții sunt bulversați mai tare, ba sunt mințiți că vor fi tratați corect, vor avea medicamente și li se va salva viețile, ba mor cu zile, în spitale, acasă sau pe drumuri.

Ba duduie economia pe creșteri record, ba se face revoluție fiscală, ba se dă faliment și nu sunt bani de pensii și salarii bugetate. În educație ba se face școală, ba nu se face școală, ba crește analfabetismul, ba cresc afacerile șemecherilor. Ba scad, ba cresc prețurile cum numai pe meleagurile mândre geto-dace pot să crească, ca în povești, de nenumărate ori peste noapte și peste zi.

În administrație ba se investește, administrează, dezvoltă, construiește, ba dăm în gropi, cad casele pe noi, ba se fură fără număr. În Poliție, Jandarmerie, oamenii legii ba apără ordinea și liniște publică, ba sunt în slujba cetățenilor, ba devin infractori, corupți, pedofili. Ba se pensionează cu pensii babane, ba se angajează imediat pe funcții și bani grei.

În sport ba avem performanțe cu care ne mândrim în lume că suntem români, ba suntem la pământ-fără infrastructură, fără investiții, fără performanțe, fără strategii.

În politică suntem ăl dintâi circ al lumii, fără prea mari eforturi și fără antrenamente la înălțime. La acest capitol avem și noi tichia noastră de politichie pe Kilimanjaro-ul dâmbovițean. Aici, ba avem politicieni de top, șăfi de stat și de boboare, ayatollahi autohtoni, lideri puternici absoluți, ba fantomatici. Ba amazoane, ba analfabete la guvernare. Ba majoritate, ba opoziție. Ba aleși, legislatori de frunte, ba penali. Ba președinte mut, nejucător, ba șef de stat hotărât, ferm, luptător cu mafia.

Ba facem pensii speciale și acordăm recompense naționale ”eroilor” din politică, administrație, servicii, apărare, administrație, poliție și alte domenii, ba îi lăsăm să moară de foame pe românii care votează ca proștii.

Ba o caracatiță a corupției stârpită de anticorupție, ba o corupție atotputernică, triumfalistă, indestructibilă, amenințătoare, copleșitoare. Ba scoatem oamenii în stradă pentru apărarea familiei tradiționale, ba ne face amante și ne luăm țiitoare, cu care defilăm mândri că suntem români.
Ba guvernăm cu elite, cu tehnocrați, ba guvernăm cu ”motostivuitoare” roșii.

Țara noastră-i campioana harababurii absolute. Pe zi ce trece, tot mai mulți cetățeni înțeleg tot mai puțin din ce se petrece. Fericiți cei săraci cu duhul! Legile, regulile, normele se schimbă permanent, mai ceva ca ciorapii curtezanelor de la toarta politicienilor șefi. Înțelegerea și aplicarea lor devin tot mai greu de descifrat și respectat de toată lumea: politicieni, legiuitori, justițiari, funcționari, cetățeni.

Strada strigă în zadar- ”Vrem o țară ca afară!”-democratică, civilizată, cu respect față de cetățenii ei, puternică economic, cu un stat de drept consolidat, cu multe, multe legi și chestii de bun simț, dar ne facem cu toții o țară de nimic- o patrie unde se vorbește mult, fără rost și prost, nu se respectă nimic, mulți dintre cetățeni sunt puși pe hoție, furt, acapararea puterii cu orice preț.

De la țara lui Papură Vodă am avansat la țara lui Harababură Vodă, într-o democrație originală, cu o harababură oarecum indusă, controlată, cu scopuri precise. Țara în care hoții strigă ”Hoții!” și mai sunt și plătiți pentru hoție. O țară care ne vrea proști, în care nu mai înțelegem nimic. Cineva ne forțează să nu mai știm ce facem, cine suntem și ce vrem, ci doar să acceptăm ce ni se induce și să facem ce spun unii că trebuie să facem, conform legilor harababurii.

Doar că harababuriștii șefi nu-și dau seama cât de vremelnici și vulnerabili sunt și cu cât vor cădea mai de sus, cu atât își vor rupe mai tare gâturile!

”Bă, ești prost! Bă, ești nebun!”
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!

Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu