joi, 5 aprilie 2018

Vulnerabilitățile Mișcării lui Cioloș



Pe cine deranjează RO+

Mult așteptatul partid politic al fostului premier Dacian Cioloș, a fost anunțat cam târziu, dar mai bine mai târziu decât deloc, spre bucuria românilor care îl doreau mai demult. Acum se zbate să primească recunoașterea juridică la tribunal, chinurile facerii durând probabil câteva luni bune, în funcție și de numărul de contestații oficiale.

Anunțul nașterii Mișcării România Împreună RO+ a stârnit diverse reacții în societatea românească, în special în mediul politic, dar și în rândul opiniei publice, care au întors pe toate părțile impactul noului partid și șansele acestuia de a se impune pe scena politică. Mulți s-au bucurat, mulți s-au întristat, unii au aplaudat, alții au înjurat, după cum le-au venit vorbele la gură, după simpatii, antipatii și interese.

Majoritatea românilor cinstiți aproape că își pierduse speranța apariției unei noi clase politice, care să le redea speranțele de schimbare în bine a României.

O alternativă viabilă la actuala clasă politică lipsită de credibilitate, de competență, coruptă și penală.

Dacian Cioloș,  și-a prezentat Mișcarea astfel: ”Schimbarea se face cu mulţi profesionişti, cu mulţi oameni cu valori solide şi cu multă, multă muncă. Nu cu discursuri sforăitoare. Nu cu pile, rude sau aplaudaci slugarnici. Ar fi un miracol ca oamenii care au fost la putere în cea mai mare parte a ultimilor 28 de ani să devină brusc modele de cinste sau de profesionalism. Disperarea multora de a nu sfârşi în puşcărie sau de a-şi pierde privilegiile nemeritate e toxică pentru România. Compromisurile uriaşe făcute de o bună parte a clasei politice pentru a fi mai bogată şi mai puternică au un efect profund negativ. România nu poate deveni mai bună divizând societatea şi provocând oamenii unii împotriva altora.

După cum am văzut, așteptările și speranțele sunt foarte mari de la noua formațiune politică, atipică pentru partidele românești actuale. În primul rând, nu este formată din politicieni clasici, ci din profesioniști proveniți din diverse medii de activitate. Așa zis tehnocrați. Cei mai mulți tineri. Școliți, unii educați la universități din Occident. Unii cu experiență europeană în CV-urile profesionale, alții foști componenți ai guvernului Cioloș.
În primele zile, MRI RO+ a atras un val de câteva zeci de mii de simpatizanți, dintre care mulți s-au și înscris pe noua platformă, cu dorința de a deveni membri ai noului partid.

Cu toate acestea, apariția Mișcării a generat și va genera și o seamă de pericole, care ar putea să o compromită ca și reprezentantă a unei noi clase politice românești. Aceasta a spulberat deja, mitul uzat al reunificării Dreptei, depășit și inutil, mizând pe atragerea oamenilor cinstiți. Acest lucru deranjează imens diverși politicieni și simpatizanți ai așa zisei Opoziții, care sperau să ajungă pe cai mari cu ajutorul noului partid și a valului de simpatie de care se bucură acesta. Din această cauză, o să asistăm la o serie de atacuri furioase la adresa MRI, în special la Dacian Cioloș. Poate singurul om politic al Mișcării și locomotiva acestuia.

E foarte important ca Cioloș și echipa de conducere care va fi aleasă după înscrierea partidului la tribunal, astfel încât să nu aibă lucruri cu care să fie atacați, schelete în dulap, chestii cu care să fie șantajați. 

Un alt pericol grav ar fi primirea în noul partid a traseiștilor politici, a politicienilor compromiși, a penalilor, a oportuniștilor și fripturiștilor, a oamenilor acoperiți, a manipulatorilor și diverșilor purtărori de interese obscure, care se înghesuie deja să se înscrie.
Dacă RO+ va face compromisuri grave doar din dorința de a câștiga alegerile, oricare ar fi acestea, ar însemna că și-a semnat sentința înainte de a se naște. În primul rând, RO+ trebuie să câștige încrederea tuturor românilor onești. Ar fi o greșeală enormă să mizeze doar pe cetățenii anti PSD/ALDE/UDMR. Un pericol de eșec și mai mare ar fi să se adreseze doar elitelor, nu și restului cetățenilor. 

Trebuie să aibă în vedere toți cetățenii care doresc schimbarea în bine a acestei țări, să le ofere o alternativă viabilă și credibilă la actuala clasă politică compromisă iremediabil.

Un alt pericol ar fi alianțele politice. Mi se pare a fi o greșeală mare și anunțarea, încă de pe acum, a sprijinului pentru actualul președinte al României, Klaus Iohannis, pentru un nou mandat, mai ales că mulți cetățeni care l-au votat în primul mandat sunt dezamăgiți crunt de acesta și nu-i vor mai acorda credibilitate.

Mari pericole pentru MRI RO+ vor veni și de la actuala putere, care se simte amenințată cu pierderea de electorat, dar și de o opoziție adevărată, nu ca cea de acum, mai mult mimată.

Pe de altă parte, este clar că noua formațiunea politică nu este agreată prea mult nici de diverse grupări din structurile de informații, care nu-și mai pot face jocurile cum doresc, atâta timp cât n-au pe cineva la mână, să controleze, să manipuleze.

După cum pare, viața noi formațiuni politice a lui Cioloș, MRI RO+, va fi un calvar, va fi extrem de grea, la limita supraviețuirii chiar înainte să fie recunoscută juridic oficial. Dar, dacă lucrurile vor sta măcar pe jumătate cum au declarat, scris și susținut reprezentanții acestei Mișcări în platforma lor, vor reuși să câștige încet, încet încrederea românilor, să le redea speranța de mai bine, să însemne un nou început pentru politica, societatea românească și pentru România dintre hotare și din afara hotarelor ei. Românii au mare nevoie de fapte pozitive, nu de minciuni și umilințe.

Iar acceptarea criticilor pertinente, așa cum a declarat Dacian Cioloș, este un lucru extrem de important și benefic pentru succes. Pentru binele comun, orice idee bună, progresistă, orice om inteligent, orice organizație care încearcă să facă lucruri pozitive trebuie să aibă sprijin civic.

Dar, să vedem ce va urma. Începutul promite, însă românii sunt sătui de promisiuni.

Precizez că opiniile exprimate în acest articol sunt personale, nu sunt specialist, analist, nu aparțin grupurilor de interese, nu am fost și nu sunt membru al nici unui partid politic.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!

Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu